onsdag 24 juni 2015

Ignorera sommaren.


Well. Det är minsann ett fasligt tjat om den där sommaren som inte tycks vilja dyka upp. Tills vidare får vi väl skapa sommar inomhus istället. Plocka in lite vackra sommarblommor och ignorera helt enkelt regnet som smattrar därutanför.

Fru Vintage tänker att om man inte gör så mycket väsen om den där uteblivna sommaren, så kanske den plötsligt kommer smygande! Så länge finns det så mycket vackert runt omkring oss att njuta av.

måndag 22 juni 2015

Love kitchen

 Fru Vintage hälsar alla nya följare på Instagram välkomna till bloggen! Här skriver hon om, och visar bilder på, sin största passion; vintage och second hand! Många av bilderna är från hennes eget hem som, såklart, är fyllt av diverse fynd. De flesta shoppade i någon av Läkarmissionens second hand-butiker, där hon jobbar som butikskoordinator och Visual Merchandiser.
 Som de flesta udda stolarna kring kökbordet, plåtburkarna och det blåvita porslinet.


Tavlorna och speglarna är fyndade second hand, precis som ljuskronan över köksbordet. Den är tillverkad av ett hjul från en gammal spinnrock. Kul idè eller hur!? Perfekt att kunna köpa den färdig då FV inte är särskilt pysslig av sig….. Ja som sagt! Välkommenhit, hoppas att du skall trivas! 
Bilderna är från ett reportage gjort av Johanna Flyckt Gashi och Lina Östling. Visat i Hus&Hem för ett tag sedan.


torsdag 18 juni 2015

Throwback thursday...





Fru Vintage älskar, som ni vet, åkerbruk och återvinning. Idag är det lite gamla bilder som återbrukas.

FV är svag för gamla svartvita bilder. Det värmer på nåt sätt i hjärtat att titta på porträtt och händelser bakåt i tiden. Tankarna svindlar iväg över vilka personerna var. Hur var deras liv? Vilka relationer har personerna på bilden? Hur var situationen då bilden togs?

 Gamla vackra bildet i kombo med snirkliga guldramar kan ju bara bli bra. Älsk på det!



onsdag 10 juni 2015

Vintagefynd!



Fru Vintage tänker att ett fynd inte alltid handlar om pengavärdet. Att det automatiskt handlar om att man köper något väldigt billigt. Nej, det kan lika gärna handla om att man plötsligt hittar den där speciella prylen till en samling. Eller man helt oväntat ramlar över något fint eller roligt som man helt enkelt blir kär i.  Det kan också vara att man, en vacker dag, springer på det där som man tittat efter så länge. Så var det med plåtskåpet från Vetlanda, som hon visat upp många gånger vid det här laget. Det kostade allt sin slant, men var precis det där som hon trånat efter men inte hittat.
 Germanyvasen på bilden ovan var också ett fynd. Inte minst för att det var precis i "rätt" färger i FV tycke. Men just i detta fall också för priset, som var ynka 20 kr. Hon hittade den i fyndlådan på en gårdsloppis en sommar för några år sedan.


 Den lilla vägghängda plåthyllan med lådor är också ett älskat fynd. Den hittade FV i den gamla verkstaden på gården som hon och familjen köpte för några år sedan. Då var den fylld med spik och oljiga prytlar. FV såg dock direkt att den skulle göra sig mkt bättre inomhus. Och visst är den väl som ett smycke där den hänger? Perfekt för smink, spännen och hårtofsar minsann.
Fru Vintage samling av Babushkadockor är också något som hon värderar som riktiga fynd. Varenda gång hon ser dem i en second hand-hylla så blir hon lite varm i hjärtat. Och kan liksom inte låta bli att betala för att ytterligare en liten dam skall få trona i den lilla gruppen. Vilket är ditt bästa fynd?

tisdag 9 juni 2015

Färg är det nya svarta…..

 Ja, för visst längtar man efter mer färg i tillvaron nu, när sommaren äntligen verkar ha kommit! Dessa prylar är ett axblock av det Fru Vintage samlat på sig under åren. Mycket matchar varann i färg, visar det sig när hon väl plockar i gömmorna.
 Alldeles för mkt ligger dessutom undangömt för att FV tröttnat, så det börjar nog dra ihop sig för en utrensning. Det är ju det som är så fiffigt när man shoppar second hand; när man ledsnat och vill förnya sin inredning är det bara att lämna "tillbaka" och köpa nytt. Ja, om man dessutom handlar hos en hjälporganisation, som Läkarmissionen, så går allt överskott till de olika projekt vi stöder runt om i världen. Då kan man ju helt enkelt shoppa och lämna tillbaka, shoppa och lämna tillbaka. I all oändlighet. Pengarna gör nytta flera gånger om. Så bra!

måndag 8 juni 2015

Happy monday!





Fru Vintage bjuder på lite vackert "plåtskrot" så här i början på veckan. Plåtburken tv, som en gång innehållit "Ärter", hittade hon i ett gammalt uthus för många år sedan. De små brickorna har hon fyndat second hand, så även kaffeburken med de söta paret och plåtburken längst till höger. Så även mackapären som får tjäna som ljusstake. Det är egentligen en del till någon gammal köksmaskin men ljuset passade perfekt i hållet högst upp. Reda kryddhylla köpte hon på en gårdsloppis för många år sedan. Ibland skall man minsann ha lite tur. Porslinet är arvegods.
Ha en fin måndag och start på vecka 24!

fredag 5 juni 2015

Glad fredag!

Idag får det bli en Cola under äppelträdet. Ha en fin fredag och skön helg!

torsdag 4 juni 2015

Från en fabrik i Vetland på 50-talet…..


Ofta figurerar frågan, bland inredningskonton på Instagram, vilken sak/möbel som är ens favorit i hemmet. Fru Vintage behöver inte tänka länge i ämnet. Det är utan tvekan plåtskåpet från 1950. Ni som hängt här ett tag vet att det stått i ett omklädningsrum på en fabrik i Vetlanda. Bara en sådan sak. Att föremålet/möbeln har en historia med sig, ger FV lite extra puls och värme i hjärtat. Visst är det väl spännande att tänka sig in i hur det var då! Vem var det som hängde in sina kläder och ställde sin matlåda i detta skåp? Hur såg deras liv ut? Trivdes de på jobbet? Gillade de skåpet, eller var det bara ett fult plåtskåp? Tankarna kan flyga iväg hur långt som helst…..

tisdag 2 juni 2015

Hej juni. Hej soffmys.


Ja, det är ju faktiskt i soffan man helst vill befinna sig denna försommar 2015. Men, Fru Vintage skall inte hålla sig kvar i "kallaste-juni-ever-snacket" allt för länge. Nej, låt oss fokusera på vardagsrummet ovan. FV vill gärna berätta för dig vilka av prylarna på bilderna som faktiskt inhandlats i någon av Läkarmissionens second hand-butiker. Här kommer listan: mattan, skolplanschen med ugglan, soffbordet, de små bruna medicinflaskorna, trähinken och högen med antika tidningar i fönstret, mässingsljusstakarna och broderiet av "Den sista måltiden" som blivit en kudde. Fantastiskt eller hur!

måndag 1 juni 2015

Välkommen sommaren 2015…..

…..vi börjar den med att kura inne med tända ljus. #detkanbarablibättre